Banner
Banner

Бюлетин

Въведете имейла си по-долу, за да се абонирате за нашия бюлетин
sub
детски играчки

Трето кулинарното състезание „На върха на ножа“

25.10.2017 |

В събота - 7 октомври отбори съставени от журналист и ученик от гимназията по туризъм, показаха завидни умения в кухнята на ресторант „Сплендид“ в кулинарното състезание „На върха на ножа“.

Третото издание на кулинарното състезание „На върха на ножа“ бе открито от директорката на ПГТ Ренета Вълева. Официални гости бяха в.и. д. началник на РУ по образованието Росица Георгиева и Красимир Иванчев - председател на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе и Мариян Савов - директор на ОП “Арт“.

Жури с председател шеф Ивайло Димитров - председател на Клуб на професионалните готвачи – Русе, заместник-председател на Българската асоциация на професионалните готвачи и членове шеф-готвачите Живко Димитров и  Петър Атанасов оценяваха състезателите.   Отборите бяха разделени на две части. Първите три  от „Русе инфо“, вестник „Утро" и ТVN  имаха време да готвят от 9.30 до 11.00 часа. Втората тройка - в-к „Бряг“, Арена медия и БНТ2  разполагаше с времето от 11.30 до 13.00 часа.  Темата бе зададена предваритело - основно ястие от Русенския регион. Нашият отбор се представи с “Пъдпъдъците на дядо". Всичко, което се случваше в кухнята се предаваше на живо на екран в салона на ресторанта и всеки присъстващ можеше да наблюдава  как „се вихрят" журналистите над „шедьоврите"си.

През цялото време шеф-готвачите наблюдаваха процеса на готвене и в края дегустираха ястията, за да дадат своята обективна оценка. Журналистът Румен Николаев в ролята на непрофесионалист също беше част от журито и даде своята оценка и награди.

В края на състезанието бе подредена дегустаторска изложба и присъстващите можаха до опитат от вкусните гозби.

Имаше два пълнени шарана, но сготвени по различни рецепти, пълнени чушки с кайма и пълнени чушки с пиле, касапско право и пъдпъдъци. Най-оригиналната рецепта бе на вестник “Бряг“, но времето не достигна с малко, да се опекат съвсем добре пъдпъдъците.  За изкушените от кулинарията може да открехнем малко от тайната на тази рецепта. Птиците се мариноват, опичат се обвити с бекон и пълнени с пържени гъби, а гарнитурата е от печен праз във вино и зехтин, варен булгур със зеленчуци.

Първата награда бе за Венета Николова от БНТ2 и Васко Великов от 12 а, втората за Пламенка Ангелова от вестник „Бряг".

Наградите на Румен Николаев повториха тези на професионалното жури, което още веднъж показа обективността на оценяването.

Награди бяха раздадени от името на Община Русе, Съюза на хотелиерите и ресторантьорите и от Клуба на професионалните готвачи. Оказа се, че на върха на ножа могат да се случват вкусни и креативни неща, а третото издание на регионалния кулинарен конкурс даде заявка да се превърне от догодина в национален.